במהלך חיינו, שמחות פוגשות אותנו וכך גם משברים. לצערי, לאחרונה אנו – גברים ונשים כאחד – נתקלים במשברים יותר מאשר בשמחות. אני פונה לציבור הנשים במאמר הזה ואומר להן שהגיבורה היא זאת שמתגברת על המשבר ומצליחה לצאת ממנו עם כמה שפחות הפסד, החל מהרגשי ועד לכלכלי והפיזי.
אני מציג כאן את סיפורה האישי של אישה בשם "נעמה", שעברה משבר קשה בעקבות מוות פתאומי של בנה היקר מכל. בזכות התפתחות אישית תקינה היא הצליחה להמשיך לעמוד על הרגליים איתנה, גם בחייה האישיים וגם המקצועיים ואף הצליחה לפרוח.
נסיבות שמובילות למשברים משפחתיים
מחלה נפשית של אחד ההורים.
מחלה חמורה של אחד מבני המשפחה.
משבר כלכלי.
רצח במשפחה.
גירושין.
מוות מפתיע של אחד מבני המשפחה.
בעיות פוריות והפלות חוזרות.
התאבדות של אחד מבני המשפחה.
התמכרות לסמים.
התמכרות לאלכוהול.
כעת, לסיפור צמיחה מהמשבר של נעמה
נעמה היא אימא כמו כל האימהות, תמיד שמרה על ילדיה ונתנה להם הכול כדי לחיות ברוגע ולגדול להיות הכי מוצלחים בעולם. לפני 3 שנים היא איבדה את הבן הבכור שלה, בזמנו היא הייתה בת 42 שנים והוא היה כמעט בן 20. פתאום הלב שלו הפסיק לפעום, וכמעט כך גם ליבה של נעמה תוך כדי ניסיונותיה הכושלים לבצע החייאה.
אובדן זהות
בימי האבל נעמה המשיכה לחשוב על בנה ולהיזכר בחיוכים שלו ובכל רגעי האושר שלהם בחיק המשפחה האהובה, אך גם חשבה על העצב שילווה אותה כל החיים. עצב שרק ילך ויתגבר. היא תישאר במשבר הזה כל חייה.
המשרה שלה בהוראה תישאר שליש. ואולי תפסיק לעבוד. נעמה הפסיקה להתייצב בהרצאות החוג שבו למדה. הצליחה להירדם רק באמצעות כדורי שינה לתקופה של כמה שבועות. היה נדמה למסתכלים עליה שהיא הולכת בעקבותיו וכולם פחדו שהיא תיחלש יותר.
העולם הפסיק מלכת ומחשבה חיובית של אדם אהוב
נעמה מבינה שזהו, הבן שלה כבר בדרך שונה. דרך שאין ממנה חזרה. והיא כבר לא תוכל לשיר לו כל לילה כדי לישון, לא תוכל להאכיל אותו בידה. היא איבדה את איש הסודות שלה. מאז שהיא קיבלה את הידיעה שהוא יישאר בכיסא גלגלים עד סוף חייו היא לא התלוננה ופשוט אהבה אותו יותר מכל בן אדם אחר.
האובדן גדול מאד והעצב היה גדול מהעולם. נעמה אמרה משפטים עצובים מאד כל ימי האבל. כל הזמן בכתה ולא אכלה. ביום השלישי לאבל הבת שלה, בת 12 שנים, החזיקה בידה ואמרה לה : "אימא, הוא במקום יותר טוב, ויש אנשים בסלון שלנו שמחכים לך ורוצים להביע אהבה ותמיכה. קומי ותני להם לתמוך בך. הרי את תומכת בכולם".
השפעה של סביבה תומכת
מלה יותר חשובה מפעולה מעשית, כהוכחה אני כותב משפט שנאמר לנעמה הרבה פעמים בימי האבל: "את גדולה מהחיים נעמה, הקדשת את עצמך למען בנך ללא הרף, הוא היה מאושר בך והיית מאושרת בו, זה יכול לשמח אותך כל שארית חייך". מתחילת חייה של נעמה היא ידעה שבמיוחד בזמן משברים חשוב מאד להיות בסביבת אנשים אופטימיים, חיוביים שרוצים רק את הטוב ביותר בשבילנו וכך היא עשתה.
תחומי התפתחות אישית
מאז שנעמה התחילה לקרוא, היא קוראת הרבה ספרים במיוחד בתחום פסיכולוגיה, בגיל 13 היא התחילה לכתוב בעיתונים, יצא לאור ספר משותף שלה עם כותבות מתחילות, אחרי כמה שנים יצא לאור ספר אישי שלה. בשנת 2014 התחילה לכתוב ספר על חייה, יצא לאור בשנת 2023 אבל לא עם הסוף שהיא רצתה כי בשנת 2020 בנה נפטר.
סיפוק צרכים והקשבה לגוף ולנפש
נעמה גם אומנית, מציירת ובונה מייצגים, יצירה מאד עוזרת לה למצוא את עצמה בבלגן של החיים המודרניים שלנו. משתמשת הרבה באומנות במקצוע שלה עם תלמידיה.
בשבילה זה כלל חשוב מאד לשמור על הגוף בריא כי הוא תורם לנפש בריאה. היא מקפידה על ספורט פעמיים בשבוע, מקפידה על תזונה נכונה.
החלטה נכונה – הצלחה בקריירה
אחרי ימי האבל נעמה התחילה להרגיש הקלה מסוימת, הגוף נח, הנפש התחילה להתאושש כמובן בתמיכה מכולם, אין ספק שזה קרה גם הודות להתפתחות אישית ועבודה עצמית שלה. היא חזרה להרצאות וסיימה את לימודיה בטיפול התנהגותי קוגניטיבי, הגדילה את המשרה שלה בהוראה. היא הרגישה חזקה יותר מתמיד. הנפש מלאת אהבה והידיים נותנות ככל שאפשר.
פנייה לעזרה
ברגע שעלו לה שאלות גדולות ממנה, היא פנתה לספרים בנושא ולמרצים שלימדו אותה מכיוון שרצתה מאד לסייע לעצמה בהמשך דרכה.
מעורבות חברתית – פעולה למען מטרה גדולה ממנה
נעמה ידעה שנתינה לאחר גורמת לה לעורר תחושה שיש עוד סיבה לזה שהביאו אותה לעולם, דרך העבודה שלה היא פעלה יותר למען תלמידיה, בנתה תוכנית מיוחדת לכל תלמיד והכינה משחקי למידה בעצמה.
היא השתתפה במפגשי תיאטרון פלייבק ומפגשי העצמה נשית, תמכה בכל אישה שפנתה אליה ותרמה מזמנה האישי כדי לסייע כשצריך.
אסרטיביות
אין זה פשוט להיות אישה אסרטיבית אבל זה בהחלט חשוב מאד כי זה אומר שאת לא מפחדת לעמוד על שלך ודואגת שישמעו את הקול שלך. אפשר ללמוד להיות אסרטיבית גם בזמן משבר. נעמה יכלה להגיד לו בנעימות לציבור המבקרים כשקראה ולמדה מבלי להביך את עצמה ואת המבקש.
לסיכום – אמצי מחשבות חיוביות
אישה יקרה, תזכרי תמיד כמו שנעמה עשתה: עצב לא יישאר לנצח.
משברים רק יחזקו אותך.
בכל משבר יש לקח, חפשי אותו.
את יכולה לצמוח מהכאב.
תאהבי את עצמך ואת הסובבים אותך.
אל תהססי לצלול לתחומי העבודה שלך.
תהיי במקצוע שאת אוהבת.
אל תפחדי להיות אסרטיבית.