חיפוש

האם שחרור על נפשי פוגע באזרחות?

שחרור חיילים מהצבא על רקע נפשי, הוא נושא מורכב ורגיש במיוחד עבור החיילים מתמודדי הנפש וגם לגבי ההשלכות האפשריות על האזרחות שלהם. ברור כי חיילים הסובלים ממצוקה נפשית זקוקים לטיפול ותמיכה, ומן הראוי לאפשר להם להשתחרר מהשירות הצבאי כדי להתמקד בהחלמה. אך בקרב רבים עולה החשש כי שחרור כזה עלול להוביל לתיוג שלילי ובאזרחות.

 

האם פטור משירות צבאי על רקע נפשי הוא אופציה טובה?

לעיתים, יציאה מהצבא בשל מצב נפשי עשויה להיות הכרחית. פטור מסוג זה ניתן כאשר מתקיימים תנאים מסוימים שאינם מאפשרים לאדם לשרת שירות סדיר, בין אם מדובר במועמד לגיוס או בחייל פעיל.

 

קבלת פטור נפשי – מתי ואיך?

הליך קבלת הפטור יכול להתרחש בשני שלבים עיקריים: טרם הגיוס, במהלך הצו הראשון, או לחלופין לאחר ההתגייסות. הגורמים המוסמכים להעניק את הפטור הם קצין בריאות הנפש (קב"ן) ופסיכיאטר צבאי. לאחר מכן, הפטור מאושר סופית על ידי ועדה רפואית ייעודית.

התנאים המזכים בפטור נפשי כוללים, בין היתר, הפרעות חרדה חמורות, הפרעות דיכאוניות, בעיות התמכרות, מחלת הסכיזופרניה ומצבים נפשיים מורכבים נוספים.

פסיכיאטר צבאי

קה"ס 60 – משמעות והשלכות

המונח "קה"ס" מתייחס למידת יכולת ההסתגלות של הפרט למסגרת הצבאית, כאשר הסולם נע בין 00 (העדר קשיי הסתגלות) ל-60 (רמת הקושי המירבית). הקב"ן הוא הגורם האחראי לקביעת הקה"ס, בהתאם להערכתו את מצבו הרגשי של המלש"ב או החייל.

נתון זה משמש למגוון מטרות, דוגמת בחירת תפקיד מתאים, שלילת עיסוקים מסוימים, התאמת תנאי שירות וכדומה. כאשר מדובר בקה"ס 60, המצביע על בעיות הסתגלות משמעותיות שימנעו את השתלבותו התקינה של הפרט בצבא, קיימת זכאות לפטור נפשי.

 

פרופיל 21 – מהו ומה משמעותו?

אפשרות נוספת להשגת פטור נפשי היא באמצעות קבלת פרופיל 21, הנקבע בשלב הצו הראשון, אך עשוי להשתנות במהלך השירות עצמו. פרופיל זה, הנמוך ביותר במדרג, מרמז על בעיות בריאותיות כרוניות או אקוטיות, וכן על קשיים נפשיים מהותיים, שאינם מאפשרים גיוס מלכתחילה או המשך שירות צבאי.

 

ההשפעה על חיי האזרחות – האם יש מקום לדאגה?

לא מעט מועמדים לפטור נפשי חוששים מפני ההשלכות האפשריות של קבלת פטור זה על עתידם האזרחי, כגון קשיים בהשתלבות בעולם העבודה או הלימודים. כמו כן, חשוב להדגיש שפטור מסודר אינו הופך את מקבלו ל"משתמט", "נפקד" או "עריק". בנוסף, תמיד קיימת האפשרות להמיר את השירות הצבאי בהתנדבות קהילתית או שירות לאומי.

 

נחיצות הסיוע המשפטי בתהליך

לעיתים, הצבא נענה במהירות ומעניק את הפטור ללא עיכובים מיותרים. עם זאת, במקרים אחרים, עלולים להיערם מכשולים ומהמורות בדרך לקבלת הפטור המיוחל. בנסיבות שכאלה, מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בדיני צבא כמו המסייעת – משרד עו"ד צבאי מקצועי. ליווי משפטי צמוד יסייע בהתוויית המסלול היעיל והמהיר ביותר להשגת הפטור.

 

לסיכום

שחרור מהצבא על רקע נפשי הוא סוגיה מורכבת המחייבת התנהלות זהירה לאורך התהליך כולו. כדאי להיוועץ ולהסתייע בעורך דין צבאי המבין את התהליך והאופציות הרלוונטיות לחייל באופן אישי. אמנם קיים חשש מפני פגיעה במעמד האזרחי של החיילים המשוחררים, אך בה בעת, אנו כחברה מחויבים להגן על זכויותיהם ולספק להם תמיכה וסיוע.

עורך דין צבאי

אולי יעניין אותך גם